Att bära "Japanskt"
enligt Miriel och Ayumi

Bära "japanskt" är det bärsätt som används absolut mest av mig och min sambo. Enligt oss är det helt "outstanding" ;-).
Under vår fem veckor långa resa i Japan bar jag nästan uteslutande Ayumi japanskt i vår ringsjal. Det var dagliga utflykter där hon både sov middag och var vaken och aktiv.


1) Trä ringsjalen enligt de vanliga instruktionerna

2) Ta på dig sjalen tvärtom, ringarna ska hamna vid den höft som du utan sjal brukar bära barnet på. Svansen ska löpa framåt.

3) Tänk på att ringarna kommer att flytta sig lite framåt när du spänner åt den med barnet i, därför kan det vara bra att börja med dem lite längre bak. Man lär sig snabbt var man ska ha dem så det blir bra i slutet.

4) Spänn ut sjalen, i fickan som bildas ska barnet sitta.

5) Luta barnet över motsatt axel och fånga in foten. Sänk sedan ner barnet, fortfarande med din kropp som stöd.

6) Barnet ska sättas gränsle över sjaltyget, som sedan dras ut från knäveck till knäveck. Dra ut tyget ordentligt under rumpan och över ryggen på barnet.

7) Tyget mellan barn och bärare ska dras upp högt, det gör att barnet sitter stadigt och håller upp benen i en bra ställning.

8) Efterspänn med svansen. Barnet ska nu sitta ordentligt bredbent med stöd för ryggen. Ett litet eller sovande barn har mera tyg över rygg/huvud än Ayumi har på bilden. Tips: Om man har en ringsjal med ficka så är det rätt när man enkelt kan stoppa ner handen i fickan.

9) Det är tyget mellan barn/bärare som är knepet när man bär japanskt, det behöver inte vara hårt åtdraget men ska vara uppdraget ordentligt.

10) Nu kan man avsluta med att dra ut tyget över axeln och vika upp, det hjälper till att hålla upp benet i en bra ställning. Så här gör jag med ringsjalar som är sydda med vikning. Ringsjalar sydda utan vikning ska vikas upp på samma sätt, men de glider lite lättare ner. Sjalar som är sydda för att bära japanskt behöver inte vikas upp alls utan håller sig på plats ändå.

11) Klart! Allt är fixat på några sekunder, supersmidigt i och ur bilen med sovande barn. Perfekt för barn som vill upp och ner hela tiden. Lätt att fiska ur barnet på tunnelbanan/bussen.

12) Var ringarna ska vara är en smaksak, med en ringsjal med ficka tycker jag det är skönast när jag enkelt når fickan med handen. På bilden är de (enligt mig) lite långt bak. Testa er fram!

13) Så här stadigt blir det! Lycka till! :-)

FEL! Dra upp tyget mellan barnet och bäraren, spänn sjalen mer.

RÄTT! Barnet ska sitta bredbent med stor sittyta, knäna ska var lite högre upp än rumpan. Somnar barnet eller på ett litet barn kan man lätt dra över tyget och får då ett bra stöd för huvudet.

Tillbaka till bloggen